Jezelf succesvol denken? Is dat mogelijk?

Jezelf succesvol denken?

Er zijn mensen die orakelen dat het geheim van verkoopsucces weinig te maken heeft met wat iemand er voor doet. Het enige wat een verkoper zou moeten ondernemen is: jezelf succesvol denken.

De affirmatie is een bekende toverformule. In de populaire succesliteratuur vind je keer op keer het advies dat je een paar honderdmaal per dag tegen jezelf moet zeggen: “Ik ben een topverkoper!” Dan lacht het succes je toe. Is dit feit of fictie?

Lees meer »

De onafscheidelijke vriendjes ‘teveel zelfvertrouwen en onwetendheid’

Er is regelmatig een groot verschil tussen verkopers die zichzelf voor een training aanmelden en verkopers waarvan de baas heeft gezegd: “Ga jij maar eens naar een verkooptraining volgen!” Je ziet het ook bij incompanytrainingen. Het zijn regelmatig gemêleerde gezelschappen met ervaren en minder ervaren verkopers bij elkaar in één groep. Die oude rotten verkeren niet zelden in de veronderstelling dat ze alles al weten. Maar weten ze het ook?

Lees meer »

Zijn doelen de heilige graal van de verkoop?

Mijn managers hadden vroeger de mond vol van doelstellingen. Ze bleven tot vervelens toe op hameren. Soms leek het wel of mijn hele bestaan draaide om doelstellingen per week, per maand en per jaar. Het moest trouwens ook elk jaar een beetje meer. Maar ze vertelden er nooit bij hoe je het dan moest doen. Dat moesten wij zelf maar uitzoeken.

Ook de populaire literatuur staat er vol mee: je moet je op je doelstellingen richten. Een veel gebruikte beeldspraak is die van het geleide projectiel. Je kent vast die beelden genomen vanuit een vliegtuig of raket die op zijn doel afgaat en het vernietigt.

De beeldspraak lijkt aardig gevonden, maar mist wat mij betreft toch de kern van de zaak. Mensen zijn toch geen machines? De vraag is: helpt dat gedoe met doelen stellen nu echt? Een nuchter en praktisch antwoord.

Lees meer »

De 10 grootste beloningsblunders

Verkopers belonen lijkt een eenvoudige zaak. Houd ze een wortel voor en ze gaan harder lopen en dus meer verkopen. Helaas is dat een te simplistische voorstelling zaken. Belonen en motiveren is een wetenschap op zich.

Gelukkig hoef je geen wetenschapper te zijn om er achter te komen wat werkt en wat niet. Je vindt in deze blogs 10 manieren waarmee je de mist kunt ingaan.

Lees meer »

Twijfel is zo gek nog niet

shallow focus photography of man wearing red polo shirt
Photo by Nathan Cowley on Pexels.com

Is zelfvertrouwen een noodzakelijke voorwaarde voor succes? En stel nu eens dat dit waar is, is twijfel dan een van de grootste vijanden van succes? Als beide antwoorden positief zijn, mogen wij vervolgens concluderen dat succesvolle mensen minder twijfels hebben dan anderen? Zijn het zelfverzekerde goden die zich door niets en niemand tegen laten houden?

Je hoort wel eens dat twijfels een verlammende uitwerking hebben en het potentieel van mensen beperken. Erger: wanneer je twijfelt zou dat een teken zijn van zelfbeperkende overtuigingen. Is dit nu écht zo? Of is het een broodje aap verhaal?

Lees meer »

Belonen met klinkende munt of cadeaus?

Geld of cadeaus?

Heb jij jezelf wel eens afgevraagd wat verkopers meer motiveert: harde euro’s of fraaie cadeaus? Tom Gravalos van Goodyear kwam tot een opmerkelijke conclusie. Vraag aan verkopers door welke type beloning ze het meest worden gemotiveerd en de meerderheid zal antwoorden: geld!

Het zal je niet verbazen, want het verkoopvak lijkt met name aantrekkelijk voor mensen die graag veel geld willen verdienen. De vraag is natuurlijk of deze claim overeenkomt met de werkelijkheid. Wellicht liggen de zaken toch iets subtieler.

Lees meer »